FACEBOOK KAI CAMBRIDGE ANALYTICA

By | 16 Απριλίου 2018

Ολοι προφανώς γνωρίζετε το σκάνδαλο Cambridge Analytica και Facebook, με τις τεχνικές της μικροστόχευσης. Χωρίς πολλά λόγια, εκφράζω την προσωπική μου άποψη:
Δεν θα διαφωνήσω ότι μέσω του Facebook μπορείς να βρείς παλιούς φίλους, να κάνεις νέους φίλους (με κάθε κίνδυνο ο νέος φίλος να μην είναι ούτε νέος, ούτε και φίλος), να έρθεις σε επαφή(???) με αξιόλογους(???) ανθρώπους (χωρίς πολλές φορές να μπορείς να ελέγξεις την πιστότητα της πληροφορίας / άντε να βρείς άκρη με τα κατά δήλωσιν του χαρακτηριστικά και ιδιότητες), να πάρεις και να μεταδόσεις ιδέες σε έναν ευρύ κύκλο, κ.λ.π., αλλά φοβούμαι ότι όλα πρέπει να τελειώνουν εδώ, KAI με τις επιφυλάξεις που αναφέρθηκαν.
Το Facebook λοιπόν είναι ένα εργαλείο(???) κοινωνικής(???) δικτύωσης, αλλά μετά από τα τελευταία, έχουμε σκεφθεί τις συνέπειες;
Μην έχουμε αυταπάτες. Δεν υπάρχουν «μυστικά» στο διαδίκτυο.
Οποιοσδήποτε (έχοντας φυσικά την τεχνογνωσία) μπορεί να «δεί» ό,τι και όποια στοιχεία θέλει (ιδέες, πρόσωπα και προφίλ προσώπων για τα οποία δείχνουμε ενδιαφέρον, προϊόντα που προτιμούμε ή ψάχνουμε, ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε κ.λ.π.) οποιουδήποτε έχει λογαριασμό στο διαδίκτυο.
Κάνετε το πείραμα: “Τσιμπήστε” κάποια διαφήμιση και τις επόμενες ημέρες μπορεί να σας «επισκεφθεί» διαφήμιση και παρόμοιου προϊόντος. Εύχομαι να κάνω λάθος…
Φοβούμαι ότι η ασφάλεια του διαδικτύου αποδείχθηκε μύθος, και -με τα τελευταία γεγονότα- αντί για τις καλές προθέσεις έχουμε να κάνουμε με ένα χρηστικό εργαλείο διαχείρισης και επηρεασμού μαζών.
Το εάν τα στοιχεία, προφίλ και προτιμήσεις εκατομμυρίων χρηστών χρησιμοποιήθηκαν για κάποιον σκοπό, αυτό είναι θέμα των αρχών.
Ερχόμαστε στο θέμα χρήσης της προσωπικότητας του χρήστη.
ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση στα στοιχεία μου και πολύ περισσότερο να κάνει ανάλυση των προτιμήσεων και επιλογών μου, να τα επεξεργασθεί και στη συνέχεια μέσω στοχευμένης διαφήμισης, ανακοινώσεων, κ.λ.π. να έχει τη δυνατότητα επηρεασμού των επιλογών μου;
Αυτό δεν είναι χειραγώγηση;
Σύσταση:
Αν δεν θέλετε ο «μεγάλος αδελφός» να έχει τα όπλα χειραγώγησης, μην του δίνετε την δυνατότητα.
Και προσέχουμε: Τα εργαλεία χειραγώγησης έχουν πολλές μορφές. Από πάρα πολλά «μικρά», ο χειραγωγών μπορεί να προσδιορίσει το προφίλ μας και να προσαρμόσει την πολιτική του απέναντί μας, χωρίς εμείς να καταλάβουμε τίποτε. Στο τέλος η επιλογή μας θα είναι το αποτέλεσμα της χειραγώγησης. Απλά θα νομίζουμε ότι ελεύθερα επιλέξαμε.
Αναφορικά με τα των Cambridge Analytica και Facebook θεωρώ ότι ισχύει το «Έκανες το πρώτο (???) έγκλημα που οδηγεί στην πολύ μεγάλη περιουσία».
Κλείνοντας: Μετά από αυτά, όσοι θέλετε να χρησιμοποιείτε το Facebook όπως πρώτα, αγνοώντας τους κινδύνους, συνεχίστε…