ΞΕΦΤΙΣΜΕΝΑ ΣΥΜΒΟΛΑ

By | 23 Απριλίου 2017
F/B 13 Δεκεμβρίου 2016 ·

 Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 23/10/2016, αφιέρωμα στον κ. Υπουργό:

Αποψη: Ξεφτισμένα σύμβολα
ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΡΥΜΙΩΤΗΣ
“…………………..
Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου 2016, καθόμουνα σε ένα καφενείο έξω από την Εκατονταπυλιανή, στην Παροικία της Πάρου, περιμένοντας το High Speed 4 για τον Πειραιά. Φυσούσε δυνατός Βοριάς και κοίταζα τις σημαίες που κυμάτιζαν στις δύο γωνίες της πρόσοψης της εκκλησίας. Στην αριστερή γωνία η Ελληνική σημαία και στη δεξιά η κίτρινη σημαία του Βυζαντίου με τον δικέφαλο αετό στη μέση. Η Βυζαντινή σημαία ήταν ακέραια, αλλά δυστυχώς η Ελληνική είχε αρχίσει να ξεφτίζει στην μια πλευρά της. Οχι πολύ, αλλά αρκετά για να το προσέξει κάποιος.
Αμέσως θυμήθηκα μια συζήτηση που είχα Παρίσι, πριν από σαράντα περίπου χρόνια, με ένα υψηλόβαθμο στέλεχος (Marketing Director) του Yves Saint Laurent. Στην κουβέντα επάνω, μου είπε ότι ο ίδιος ο Yves Saint Laurent δεν επέτρεπε να υπάρχει το λογότυπο της φίρμας του έξω από καταστήματα που δεν ήταν δικά τους και στα οποία δεν είχαν τον απόλυτο έλεγχο. Για παράδειγμα, καταστήματα καλλυντικών. Είναι ευνόητο ότι ζήτησα να μάθω το σκεπτικό πίσω από αυτή την απόφαση του μεγάλου δημιουργού, που αποδείχτηκε ότι ήταν και πολύ καλός επιχειρηματίας. Η λογική του σχετικά με το θέμα ήταν εξαιρετικά απλή: Το λογότυπο «YSL» και το όνομα «Yves Saint Laurent» έχουν πολύ μεγάλη εμπορική αξία γιατί συμβολίζουν την ανώτερη ποιότητα των προϊόντων του Οίκου. Για τον λόγο αυτό δεν μπορείς να το εμπιστευτείς σε ξένα καταστήματα, παρά μόνο στα δικά σου, τα οποία είναι απολύτως ελεγχόμενα. Στα ξένα καταστήματα το λογότυπο μπορεί να σκονίζεται ή να φθείρεται και ουσιαστικά να δίνει την εντύπωση υποβαθμισμένων προϊόντων. Ο συνειρμός δεν γίνεται συνειδητά, αλλά ένα ξεφτισμένο ή ταλαιπωρημένο σύμβολο υποσυνείδητα συνδέεται με υποβάθμιση και εγκατάλειψη.
Στα σαράντα χρόνια που μεσολάβησαν από την κουβέντα αυτή, διαπίστωσα άπειρες φορές ότι είχε απόλυτο δίκαιο. Από τότε μου έγινε συνήθεια να παρατηρώ τα σύμβολα και ιδιαίτερα τις σημαίες. Και δεν περιορίζομαι μόνο στην Ελληνική σημαία, αλλά κάθε σημαία που βλέπω να κυματίζει. Μπορεί να είναι σημαία ποδοσφαιρικού συλλόγου, σημαία κατασκευαστικής εταιρείας πάνω σε γερανό ή σημαία τράπεζας έξω από κάποιο υποκατάστημά της. Κοιτάζω να μην είναι ξεφτισμένη ή σκισμένη, αλλά παράλληλα να είναι καθαρή και όχι μαυρισμένη από τα καυσαέρια. Μια αναζήτηση για «σκισμένη σημαία» στο Google, θα σας εκπλήξει για τις περιπτώσεις που θα βρείτε. Σας παραθέτω τους τίτλους από τις πρώτες σελίδες της αναζήτησης, για να διαπιστώσετε ότι το πρόβλημα είναι γενικότερο και αφορά πολλούς δημόσιους φορείς.
…………………..”