ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

By | 26 Μαΐου 2015

Το κείμενο αυτό δημιουργήθηκε αρχικά στα τέλη Ιανουαρίου. Σε τελική (θεωρώ) μορφή, εύχομαι να έχει απήχηση, άν και …

(Αφορά τα φυσικά πρόσωπα και μόνον)
ΑΣ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ότι, έχοντας τη λίστα των καταθετών που εξήγαγαν ποσά στο εξωτερικό, ΘΕΛΟΥΜΕ να την αξιοποιήσουμε.
Υπάρχουν οι κατηγορίες:
1. Αυτοί που νόμιμα απέκτησαν τα ποσά που εξήγαγαν στο εξωτερικό.
2. Αυτοί που δεν έχουν νομιμοποίηση, ή έχουν μειωμένη (sic) νομιμοποίηση να έχουν εξάγει τέτοια ποσά.
Ως ποσά των καταθέσεων λογίζεται το ποσό που έχει κατατεθεί εκτός της χώρας από 1/1/2010 έως σήμερα, μείον το ποσόν που τυχόν έχει ήδη επιστραφεί στην χώρα.
Η Κυβέρνηση θεσπίζει τα εξής:
ΣΤΑΔΙΟ 1 – ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ – ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΟΣ
Ειδοποιούνται όλοι οι της λίστας που εξήγαγαν ποσόν άνω των 200.000 € ότι επιβάλλεται φόρος 10% επί του ποσού των καταθέσεων (καταβλητέος εντός δύο μηνών) και με την κατάθεση του ποσού δίδονται ισόποσα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Με την ίδια πρόσκληση καλούνται οι καταθέτες να δηλώσουν εντός διμήνου εάν τα ποσά των καταθέσεων αποτελούν προϊόν νόμιμης αποταμίευσης, προσκομίζοντας παράλληλα και τα στοιχεία νομιμοποίησης (λαϊκιστί: πού τα βρήκαν).
Με την κατάθεση των στοιχείων υποβάλλεται και συμβολαιογραφική δήλωση για την ακρίβεια και εγκυρότητα των στοιχείων, με εμπράγματη ρήτρα ή την αναφερόμενη κατάθεση, ή εγγυητική επιστολή, ή με τη δέσμευση ακίνητου ίσης αξίας με την κατάθεση.
ΣΤΑΔΙΟ 2 – ΕΛΕΓΧΟΣ – ΚΥΡΩΣΕΙΣ
• Ακολουθεί ο έλεγχος των στοιχείων.
o Εάν τα στοιχεία είναι ορθά και καλύπτουν το ποσόν, δεν επιβάλλεται καμιά κύρωση, με μόνη υποχρέωσή τους να επανεισάγουν τις καταθέσεις τους (ή ένα μέρος που θα προσδιορισθεί) στην Ελλάδα.
o Εάν υποβληθούν στοιχεία και αποδειχθεί ότι δεν είναι ορθά ή αληθή (εν όλω ή εν μέρει), τότε θα καταβάλουν πρόσθετο ποσό ίσο προς το 60% της διαφοράς μεταξύ του ποσού που εξήχθη μειουμένου με το ποσό που έχει τυχόν δικαιολογηθεί και επίσης υποχρεούνται να επανεισάγουν το υπόλοιπο 30% (ή ένα μέρος που θα προσδιορισθεί) στην Ελλάδα.
o Εάν δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν έλεγχο, θα πρέπει εντός δύο μηνών να καταβάλουν στο Ελληνικό Δημόσιο επί πλέον ποσό ίσο προς το 80% των αναφερομένων καταθέσεων και να επανεισάγουν το υπόλοιπο 20% στην Ελλάδα.
• Για όσους δεν υποβάλουν τα παραπάνω (γράφουν δηλαδή την Ελληνική Πολιτεία στα πλέον εφθαρμένα των υποδημάτων τους),
o επιβάλλεται πρόστιμο 90% ή
o βγαίνει σε πλειστηριασμό ισόποση ακίνητη και κινητή περιουσία του καταθέτη (η αναφερόμενη κινητή και ακίνητη περιουσία του λογίζεται αυτή που κατείχε έως το τέλος του 2013).
και επί πλέον εφόσον για οποιοδήποτε λόγο (προσωπικά δεδομένα, τυχόν τραπεζικές απαγορεύσεις, κ.λ.π.) επιμένουν σ’ αυτή τη στάση τους,
o εντός ενός μήνα από το πέρας του διμήνου θα δίδονται στη δημοσιότητα (ή θα διοχετεύονται) τα στοιχεία τους και τα ποσά των καταθέσεων (οι επιπτώσεις είναι αυτονόητες).
Σημείωση:
Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τις καταθέσεις στο εξωτερικό (χωρίς τη χρήση οποιασδήποτε λίστας), χρησιμοποιώντας και μόνο τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Υπό κρίσιν και ο αρχικό ποσό, όπως και η τυχόν κλιμάκωση των ποσοστών.
Τελικά είναι τόσο απλό, ή κάπου κάνω λάθος;
Υ.Γ. Κάθε διόρθωση, βελτίωση, ή οποιαδήποτε πρόταση με τον ίδιο στόχο, είναι ευπρόσδεκτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *